$C000 og en nerdegenerasjon

Jeg skrev dette som et nikk til Erlend Schei´s «Nerd Aid» i 2011. Det ble publisert på bloggen til Bouvet, og jeg kan med glede konstatere at Erlend lånte noen utsagn herfra i presseuttalelser etterpå

Om du leser dette før 1. oktober 2011 og ikke allerede har gitt din gave til Nerd Aid, så trygler jeg om å gjøre det før du leser videre.

I forbindelse med at Bouvet ga 49152 kroner med den kryptiske kommentaren “$C000”, har mange ikkenerder og ungnerder spurt hva dette betyr. Noen gammelnerder nikker gjenkjennende på Twitter, men her kommer en liten oppklaring for dere andre. $C000 er den den heksadesimale representasjonen av 49152. Og så?

C64combo

Navnet «Nerd Aid» gir assosiasjoner til «Band Aid» fra 80-tallet, og videre til den mest populære datamaskinen som var tilgjengelig for oss nerder. Jeg tør våge å påstå at Commodore 64 og $C000 vekker like mange minner for min nerdegenerasjon som Pompel og Pilt gjør for generasjonen i sin alminnelighet! Jeg husker selv hvor mange mange kvelder jeg tilbragte foran en avlagt reise-TV i kjellerstua. Jeg spilte spill, programmerte og forsket på denne dataherligheten.Denne maskinen hadde 64 kilobyte RAM (Arbeidshukommelse). For å sette det i perspektiv kan jeg nevne at min aldrende iPhone 3GS har over FIRETUSEN ganger så mye. Mange minneadresser betydde noe spesielt. Dersom en for eksempel skrev en 0 til adresse 53280 ($D020), ble randen på bildet svart i stedet for lyseblå. Så gøy! Slikt inviterte til lek og eksperimentering som for min del resulterte i en IT-utdannelse. Etterhvert lærte jeg meg mange av disse adressene utenat (Jada, jeg er nerd!).På adressen 49152 ($C000 ) startet en 4 KB stor minneblokk som i utgangspunktet ikke ble brukt til noe. I minneblokken før denne lå maskinkoden som tolket BASIC-språket, mens blokken før der igjen huset BASIC-programmene som vi tastet inn. Dermed ble det vanlig å legge inn maskinkodeprogrammer eller musikk på $C000 og oppover. Det var en slags frisone! Denne mimretweeten illustrerer dette:perfrode

Tilbake til Nerd-Aid: Jeg mistenker at initiativtaker Erlend Schei er en ekte gammelnerd, siden han skrev følgende kommentar til donasjonen:

nerdaid: Jeg visste jeg var nerd, men her måtte jeg helt i kjellern! $C000 sendte meg helt ned i Commodore 64-land :) Dette er helt vilt! Tusen, tusen takk, Bouvet! Dette sendte hele aksjonen til en annen divisjon. Hils til alle i Bouvet og spør om de setter pris på å jobbe i en bedrift som nettopp reddet hundrevis av barn fra å sulte ihjel!

Helt til slutt: Vi håper dette lille epistelet sporer deg til å yte en skjerv til barna på Afrikas horn. Og så kan du gjerne oppfordre sjefen din til å donere på firmaets vegne!

Illustrasjonsbildet er hentet fra http://oldcomputers.net/c64.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s